Ads Top

Waterschap voert groot project grotendeels stikstofvrij uit

Het hoogheemraadschap van Rijnland bewijst dat het kan: grote projecten uitvoeren zonder stikstofuitstoot. Bij een project om de waterkwaliteit bij de Langeraarsche plassen te verbeteren, gaat het waterschap 470.000 m3 bagger en grond uitstootvrij afgraven door de inzet van elektrisch materieel.

Sinds eind mei 2019 kwamen veel grote uitvoeringsprojecten in de bouw en GWW-sector stil te liggen, vanwege de uitspraak van de Raad van State dat de Programma-aanpak Stikstof (PAS) in strijd is met Europese natuurwetgeving. En omdat het oplossen van het stikstofprobleem een zware kluif is voor het kabinet en nog de nodige tijd zal vragen, is er maar één manier waarop op korte termijn projecten kunnen worden gerealiseerd zonder beschermde natuur aan te tasten. En die manier is: geen stikstof uitstoten.

Aansluitend op de uitspraak van de Raad van State heeft het hoogheemraadschap van Rijnland de ambitie uitgesproken richting aannemers om het project Langeraarsche plassen voor een groot deel uitstootvrij te willen realiseren. De aannemers zijn de uitdaging aangegaan met als resultaat de uitstootvrije ontgraving van 360.000 m3 bagger en 110.000 m3 grond door de inzet van elektrisch materieel. Hierdoor wordt onder andere het nabij gelegen stikstofgevoelige Natura2000-gebied ‘de Nieuwkoopse Plassen’ zoveel mogelijk ontzien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.