Ads Top

Oceanen in 2050 dichtgeslibd met plastic

De verwachte groei van plasticvervuiling in grote delen van onze oceanen heeft tegen het eind van deze eeuw onherstelbare ecologische gevolgen als nu geen actie wordt ondernomen om het gebruik en de productie van plastic terug te dringen. De productie van plastic zal rond 2040 naar verwachting meer dan verdubbelen, waardoor het plastic afval in de oceaan tegen 2050 verviervoudigd.

Dat is de alarmerende conclusie van het nieuwe rapport: 'Impacts of plastic pollution in the ocean on marine species, biodiversity and ecosystems' van het Wereld Natuur Fonds.

Het Alfred Wegener Instituut heeft voor WWF 2592 studies geanalyseerd op impact van plasticvervuiling op het leven in zee en ecosystemen. Vooral kwetsbare natuur zoals koraalriffen en mangrovebossen lijden er zwaar onder. Uit het overzichtsrapport blijkt dat in mariene gebieden, met een oppervlakte vergelijkbaar met alle EU-landen, de ecologische grenzen van microplasticconcentraties tegen het eind van deze eeuw zullen zijn overschreden.

In enkele hotspots van plastic afval zoals de Middellandse Zee, de Oost-Chinese en de Gele Zee en de Noordelijke IJszee zijn de drempelwaarden al gepasseerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.