Ads Top

Oceanografen winnen Blue-Cloud Hackathon

Een nieuwe manier om plastic vervuiling in zee inzichtelijk te maken is uitgeroepen tot de winnaar van de Blue-Cloud Hackathon.

De tool werd ontwikkeld door een internationaal team van oceanografen, onder leiding van de Utrechtse onderzoeker Delphine Lobelle. Met het prijzengeld van 25.000 euro gaat het team de tool verder ontwikkelen, om plastic vervuiling tegen te gaan in aquaculturen en beschermde zeegebieden.

De verspreiding van plasticvervuiling in zee is een stuk gemakkelijker in kaart te brengen dankzij een nieuwe methode, bedacht door een team van jonge zeeonderzoekers. Het team, genaamd The Particle Trackers, ontwikkelde de methode tijdens de Blue-Cloud Hackathon 2022 en won daarmee de eerste prijs. De leiding van het team was in handen van Delphine Lobelle, fysisch-oceanograaf aan de Universiteit Utrecht.

Het team koppelde software die plastic deeltjes in zee volgt aan het openbare dataplatform voor zeeonderzoek van Blue-Cloud. Die koppeling van tracking software en grote hoeveelheden data biedt nieuwe mogelijkheden om zeestromingen, plasticvervuiling en aquacultuur-locaties inzichtelijker dan ooit te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.