Ads Top

Rotterdam pleit tegen verlengen oliewinning onder Rotterdam-Zuid

Via een een dezer dagen ingediende zienswijze doet de gemeente Rotterdam opnieuw een dringend verzoek aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om niet in te stemmen met de voorgenomen vergunning voor oliewinning door de NAM onder Rotterdam-Zuid. Zienswijzen konden tot en met vandaag door belanghebbenden, waaronder de gemeente alsook bewoners, worden ingediend.

Het ministerie van EZK publiceerde op 8 december 2021 het ontwerpbesluit inzake wijziging winningsplan Rotterdam olieveld. Met dit voorgenomen besluit wordt de periode van mogelijke oliewinning uit het veld verlengd tot 2050 waarmee het productievolume fors wordt verhoogd.

De minister heeft volgens de gemeente onvoldoende aangegeven hoe een verlenging van de oliewinning tot 2050 bijdraagt aan het realiseren van de doelen van het Klimaatakkoord zo staat in de zienswijze van de gemeente te lezen. Willen we de landelijke klimaatdoelen halen dan is het noodzaak om minder fossiele brandstoffen te gebruiken in plaats van meer, zo luidt het pleidooi van de gemeente.

Ook benadrukt Rotterdam dat er door het ministerie te weinig onderzoek is gedaan naar de mogelijke gevolgen van bodemdaling voor zowel de omwonenden als voor het milieu en wordt de minister verzocht om expliciet onderzoek te laten doen naar de mogelijke risico’s. Verder is de gemeente van mening dat de beoogde oliewinning conflicteert met de kansen voor geothermie in het gebied.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.