Ads Top

Ballast Nedam Development lanceert klimaatpositief Natuurhuis van stro

Ballast Nedam Development zet naar eigen zeggen een iconische stap met het Natuurhuis en gaat klimaatpositieve rijwoningen van stro ontwikkelen.

Hiermee wil Ballast Nedam Development het nieuwe normaal voor wonen in Nederland introduceren en een materialentransitie ontketenen. De combinatie van Strotec, architecten|en|en samen met Bouwbedrijf Van Herpen is gekozen tot winnaar van de Natuurhuis prijsvraag.

Het eerste pilotproject zal plaatsvinden in het Noord-Brabantse Heeze, naar verwacht start medio 2023 de bouw van het eerste Ballast Nedam Development Natuurhuis.

Door gebruik te maken van prefab stropanelen kan er op grote schaal gebouwd worden. De woning is voor meer dan 95 procent biobased. Zo wordt er naast stro, een restproduct uit de agrarische sector, een heel scala aan andere biobased materialen toegepast. Daarmee slaat deze woning wel 90 ton CO2 op.

Daarbovenop is het Natuurhuis energiepositief en produceert de woning meer energie dan deze gebruikt. Dit maakt de woning een kleine energiecentrale. Een ander belangrijk aspect van het Natuurhuis is natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dit is terug te zien in het ontwerp, dat de verbinding met de natuur opzoekt. De natuur wordt als het ware, naar binnen gehaald en de gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Het groen en de natuurlijke aspecten werken als buffer voor de waterhuishouding en zorgen voor het tegengaan van hittestress. Er is voor mens, dier en planeet ontworpen. Het Natuurhuis biedt Ballast Nedam Development de mogelijkheid een positieve klimaatimpact te maken en een wending op grote schaal in de sector voor elkaar te krijgen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.