Ads Top

'Klimaatplannen steden steeds beter, kwetsbaren nog vaak vergeten'

De meeste lokale overheden houden onvoldoende rekening met de behoeften van kwetsbare mensen bij het plannen van de klimaatverandering, zo blijkt uit een onderzoek onder meer dan 300 Europese steden.

Uit een recent onderzoek onder leiding van de Universiteit van Twente blijkt dat slechts 167 van de 327 Europese steden beschikten eind 2020 over volledige adaptatie plannen - de meeste daarvan waren te vinden in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Polen, Frankrijk en Duitsland. Hoewel de plannen tussen 2005 en 2020 over het algemeen verbeterden, werden ze in de loop van de tijd slechter wat betreft de uitwerking van maatregelen die met name gericht zijn op kwetsbare personen. De onderzoekers publiceerden hun werk onlangs in het Nature-tijdschrift Urban Sustainability.

Het klimaatakkoord van Parijs uit 2015, een internationaal verdrag over klimaatverandering, vereist regelmatige evaluaties van de voortgang van de klimaatadaptatie. Om de voortgang te meten vindt een wereldwijde evaluatie plaats. "Het is belangrijk om de kwaliteit van de klimaataanpassingsplannen van steden te evalueren, aangezien ze extra worden bedreigd door de klimaatverandering. Veel steden zeer kwetsbaar zijn voor hittegolven, plotselinge overstromingen, kusterosie en stormen", legt eerste auteur Diana Reckien uit.

De onderzoekers toonden aan dat de algemene kwaliteit en consistentie van de plannen  tussen 2005 en 2020 verbeterden. Gemiddeld verbeterden steden het meest op het gebied van het stellen van doelen, het voorstellen van gedetailleerde en verschillende maatregelen en het uiteenzetten van de wijze waarop de plannen zouden worden uitgevoerd. Er was echter weinig verbetering wat betreft de details van toekomstige monitoringprocessen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.