Startup wil wereldwijde methaanuitstoot verminderen
Methaan draagt aanzienlijk bij aan klimaatverandering. Emissiereductie van dit broeikasgas kan de opwarming van de aarde snel afremmen. Onderzoeker Hossein Maazallahi van de Universiteit Utrecht richtte onlangs zijn startup Maaz Maps op om het terugdringen van methaanemissies wereldwijd te versnellen.
Al meer dan tien jaar doet Hossein Maazallahi onderzoek naar methaanemissies. Met behulp van allerlei meettechnologieën bestudeerde hij de uitstoot van methaan van verschillende bronnen in diverse Europese landen, van oost naar west. Gaandeweg ontwikkelde hij innovatieve manieren om te bepalen wat de locatie van de bron is, wat voor soort bron het is en om hoeveel uitstoot het precies gaat. In september verdedigde hij zijn proefschrift over onderzoek naar methaanemissies in stedelijke gebieden.
Uitstoot van methaan is een ernstig probleem. In 2021 beloofden meer dan honderd landen wereldwijd om de uitstoot van methaan terug te brengen met tenminste dertig procent. Dit werd vastgelegd in de Global Methane Pledge. Methaanemissies zijn het hoogst in de energie-, afval- en landbouwsector. In de energiesector komt methaan al dan niet opzettelijk in de atmosfeer terecht tijdens de winning en het transport van olie en gas.
Geen opmerkingen: