Ads Top

Nieuwe richtlijn opslag lithiumbatterijen

Op 8 november jheeft de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen de definitieve versie van de PGS 37- 2 gepubliceerd: de nieuwe richtlijn voor veilige opslag van lithium-energiedragers. Het was echter nog niet duidelijk wanneer deze richtlijn van kracht wordt. Als kennisleider op dit gebied wil Special Cargo voorop blijven lopen in het informeren van de vele bedrijven die lithiumbatterijen in opslag hebben. Daarom heeft zij opheldering gevraagd aan het IPLO, dat namens de PGSorganisatie informeert over de PGS-richtlijnen.

De definitieve PGS 37-2 krijgt wettelijke status en wordt verplicht op het moment dat de richtlijn in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) wordt aangewezen als wet. Het Bal is namelijk onderdeel van de nieuwe Omgevingswet. Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) geeft aan: 'De Omgevingswet treedt op 1 januari 2024 in werking, maar de PGS 37-2-richtlijn is daar dan nog geen onderdeel van. Naar verwachting zal dat 1 januari 2025 wel het geval zijn.' 

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de partij die de wetswijziging moet doorvoeren. De nieuwe PGS 37-2-richtlijn heeft al wel de juridische toets van het ministerie doorstaan. De volgende stap is nu goedkeuring en vaststelling door het Bestuurlijk Omgevingsberaad (Bob). Men heeft aangegeven dit te doen voor het eind van dit jaar. Naar verwachting zullen hier geen wijzigingen meer uit voortvloeien, aldus IPLO.

IPLO adviseert verder bedrijven zich nu al te verdiepen in de PGS 37-2: “Probeer de PGS 37-2 zo snel mogelijk in de bedrijfsprocessen op te nemen. Het is belangrijk dat de opslag van lithiumbatterijen veilig gebeurt, en dat is juist wat deze richtlijn beoogt.” Voor de tussenliggende periode legt het IPLO op deze webpagina uit hoe het bedrijfsleven en overheden nu al kunnen voldoen aan nieuwe richtlijnen uit de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.