Ads Top

'Breng Kooksgasfabriek 2 Tata Steel in overeenstemming met de geldende regels'

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft Tata Steel een voornemen tot aanzegging gestuurd, dat inhoudt dat Tata Steel de gelegenheid krijgt de Kooks- en gasfabriek (KGF 2) in overeenstemming te brengen met de geldende regels.

De OD NZKG voert in mandaat van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland taken uit op het gebied van toezicht en handhaving. Gedeputeerde Staten (GS) onderschrijven de beslissing van de OD NZKG om een voornemen tot aanzegging naar Tata Steel te sturen.

De OD NZKG is in 2022 met het opleggen van een nieuwe Last onder Dwangsom voor ‘rauwe kooks’ ook een onderzoek begonnen naar de mogelijkheden voor het intrekken van de vergunning van de KGF2. De Omgevingswet schrijft voor dat een vergunning van een bedrijf slechts onder strikte omstandigheden kan worden ingetrokken. In het geval van overtredingen van een vergunning, zijn bovendien bepaalde formele stappen vereist. In het geval van overtredingen wordt een bedrijf eerst in de gelegenheid gesteld om de activiteiten alsnog in overeenstemming te brengen met de geldende. Daarbij is de eerste stap een ‘voornemen tot aanzegging’.

Het staalbedrijf heeft nu de mogelijkheid met een zienswijze een visie te geven op het voornemen. De OD NZKG zal deze zienswijze beoordelen en meenemen in de volgende te nemen stap.

De vervolgstap na de beoordeling van de zienswijze, is de (mogelijke) aanzegging. De zienswijze van Tata Steel zou kunnen leiden tot een aanpassing van de aanzegging of zelfs tot het achterwege laten ervan. Indien de OD NZKG beslist de aanzegging te versturen, wordt Tata Steel eerst in de gelegenheid gesteld overtredingen te beëindigen. Tata Steel zal worden gevraagd, binnen 6 weken na ontvangst van het voornemen, een plan van aanpak op te stellen en in te dienen waarin het staalbedrijf tot in detail beschrijft op welke manier de KGF 2 op orde wordt gebracht.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.