Ads Top

Overheidsaanpak verduurzaming nu ook voor kleinere uitstoters

Alco Energy is de volgende in een reeks van industriƫle bedrijven dat via de maatwerkaanpak van het Rijk haar ambities om te verduurzamen kracht bij zet. Een dezer dagen ondertekende het bedrijf, het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en de provincie Zuid-Holland een intentieverklaring, waarmee Alco Energy uitspreekt dat ze tussen 2020 en 2030 hun CO2-uitstoot met 70 procent en hun stikstofuitstoot met 10 procent verminderen. Alco Energy is daarmee het eerste Zuid-Hollandse bedrijf dat niet behoort tot de 20 grootste uitstoters waarmee we als Rijk en provincie een intentieverklaring ondertekenen.

Het ministerie van economische zaken en klimaat, nu het ministerie van Klimaat en Groene Groei, heeft in het voorjaar van 2022 het maatwerktraject verduurzaming industrie opgestart. Dit traject heeft tot doel om met de 20 grootste uitstoters van CO2, afspraken te maken om tot versnelde emissiereductie te komen zodat de 2030 doelen van het Klimaatakkoord worden behaald. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft eind 2023 aangekondigd de maatwerkpak ook aan te gaan bieden aan enkele bedrijven die niet tot de grootste industriƫle uitstoters behoren. Alco Energy is ƩƩn van deze bedrijven.

Deze intentieverklaring is een belangrijke stap richting een bindende maatwerkafspraak tussen de overheid en Alco Energy. In de volgende fase gaat de overheid samen met het bedrijf onderzoeken wat de knelpunten zijn voor verduurzaming van van het bedrijf en op welke manier de overheid een rol kan spelen om deze weg te nemen. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden te onderzoeken voor het versnellen van vergunningverleningsprocessen en het verkennen van subsidiekaders die essentieel zijn voor de succesvolle uitvoering van transitieprojecten.

De uiteindelijke verduurzamingsprojecten van Alco Energy worden uitgewerkt in concrete plannen. Die plannen worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, waarna ze worden vastgelegd in een Joint Letter of Intent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.