ECN onderzoekt en geeft oplossingen voor beperken emissies houtkachels
Het meest recente onderzoek over houtstook bij particulieren is het WoON-onderzoek van het CBS in 2012 (CBS, 2012). Uit deze inventarisatie blijkt dat er nog zeer veel open haarden aanwezig zijn. Open haarden kennen relatief hoge emissies en een slecht energetisch rendement. Ook de leeftijd van kachels en haarden varieert sterk, maar ten tijde van het onderzoek bleek dat circa 35% van de kachels en haarden een leeftijd heeft van 15 jaar of ouder of zelfs een onbekende leeftijd.
In het nieuwste onderzoeksrapport van ECN is informatie
opgenomen die beleidsmakers inzicht geeft in de mogelijkheden voor het
beperken van de emissies van houtkachels. Er worden drie technische
opties gegeven:
- Kachel uitrusten met een katalysator
Een katalysator vermindert de uitstoot van schadelijke stoffen uit houtkachels door naverbranding in de kachel. Door een katalysator worden met name koolwaterstoffen, koolmonoxide en fijne deeltjes, zoals roet en teer, verwijderd. Ook vermindert het gebruik van een katalysator de overlast van geur door houtstook. - Kachel uitrusten met een elektrostatisch filter
Met een elektrostatisch filter (meestal afgekort als ESP) kunnen vaste deeltjes, dat wil zeggen roet, organisch - en mineraal fijnstof, uit houtrook worden afgescheiden. Dat gebeurt door deze deeltjes een elektrostatische lading te geven en af te vangen voordat de rookgassen de schoorsteen verlaten. - Secundaire verbranding in houtkachels / aanschaf nieuwe kachels
Het is mogelijk om kachels te ontwerpen met een naverbrandingsruimte, de zogeheten secundaire verbranding. In deze naverbrandingsruimte worden deeltjes, die vrijkomen ten gevolge van onvolledige verbranding, alsnog verbrand. Het gaat hier vooral om koolwaterstoffen, koolmonoxide, roet en teer. Het thermisch rendement van de kachel verbetert ook, zodat er efficiënter met de brandstof wordt omgegaan.
ECN adviseert particulieren om bij voorkeur open haarden, ongekeurde
kachels of verouderde kachels te vervangen. Deze kunnen het beste
vervangen worden door (vrijstaande) kachels die al voldoen aan de
Ecodesign-normen of anders aan de DINplus-normen. Vooral de aanschaf van
kachels die al een ingebouwde katalysator hebben verdient aanbeveling.
Het inbouwen van een katalysator bij een bestaande kachel kan ook helpen
om emissies te reduceren. Elektrostatische filters laten vooralsnog wel
erg wisselende resultaten zien.
Tenslotte kan met goed stookgedrag rookoverlast en emissies ook verminderd worden. Ook daarvoor zijn aanbevelingen in het ECN rapport opgenomen.
Geen opmerkingen: