Ads Top

RIVM: Risico’s leefomgeving niet in één maat uit te drukken

Luchtverontreiniging, chemische stoffen, geluid en andere risico’s vanuit de leefomgeving zijn niet eenvoudig in één maat uit te drukken. Doordat risicovraagstukken specifiek zijn, is voor oplossingen altijd maatwerk nodig. Wel kan consistentie in dat maatwerk worden bevorderd. Dit staat in een rapport van het RIVM.

Het RIVM heeft een inventarisatie gemaakt van de bedreigingen en de effecten ervan op gezondheid, milieu, economie en maatschappij. Dit levert een gevarieerd beeld op van de ernst en omvang van risico’s. De kwaliteit van de gegevens over ernst en omvang van risico’s blijkt sterk te verschillen. De gewenste gegevens zijn ook niet altijd beschikbaar. Bewijs voor gezondheidseffecten of schade is daardoor niet altijd te leveren, wat niet automatisch wil zeggen dat er geen effecten zijn.

Verder zijn ‘nieuwe risico’s’ niet altijd eenvoudig te vergelijken met bekende risico’s door een gebrek aan gegevens over de aard en omvang ervan. Dat geldt bijvoorbeeld voor drones, nanomaterialen en zelfsturende auto’s. De risico’s zijn dan onzeker.

Samenwerking tussen inhoudelijke disciplines kan bijdragen aan consistentie in het verzamelen, bewerken, duiden en presenteren van veiligheidsinformatie. Bij het beschrijven, beoordelen en vergelijken van risico’s en onzekerheden is het onvermijdelijk dat betrokken partijen afwegingen maken vanuit uiteenlopende maatschappelijke waarden en belangen.

Het RIVM heeft dit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in het kader van het beleidsprogramma Bewust Omgaan met Veiligheid.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.