Ads Top

Voorkom contact met lood uit de bodem

Op verschillende plekken in de provincie Gelderland zit lood in de bodem. Lood in de bodem kan een risico zijn voor de gezondheid. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. De Gelderse GGD-en en gemeenten hebben daarom een folder uitgebracht met tips om mogelijke risico's te voorkomen en beperken.

Activiteiten in het verleden hebben geleid tot bodemverontreinigingen. Dit geldt vooral voor vooroorlogse wijken en dorpskernen. Ook in de bodem van voormalige industriegebieden kan nog lood zitten. Veel verontreinigingen zijn al opgeruimd. Door het verbod op lood in benzine en het vervangen van loden drinkwaterleidingen, krijgen mensen tegenwoordig al veel minder lood binnen dan vroeger. Maar mensen kunnen nog wel lood binnen krijgen door contact met bodem waar lood in zit.

Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. De gezondheidstips moeten eraan bijdragen dat kinderen zo min mogelijk risico lopen. Jonge kinderen steken vingers en voorwerpen in hun mond. Als kinderen spelen op een bodem die verontreinigd is met lood krijgen ze zo lood binnen. Met een paar eenvoudige maatregelen zorgen ouders er voor dat kinderen zo min mogelijk in contact komen met lood.

Ook door het eten van groenten uit eigen tuin, kunt u lood binnen krijgen. Was zelfgekweekte groenten of fruit zorgvuldig af voor consumptie. Of kweek ze in bakken met schone grond (potgrond of tuinaarde).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.