Ads Top

Voorbereidingen om VN-klimaatbureau naar Gelderland te halen

Het nieuwe internationale Klimaatbureau vestigt zich in Nederland en het Rijk roept op om met voorstellen voor huisvesting te komen. Gedeputeerde Staten informeren Provinciale Staten (PS) dat zij aan een voorstel hiervoor werken. GS willen voor de huur van het kantoor de komende 10 jaren maximaal 4 miljoen euro beschikbaar stellen.

Voorstellen voor huisvesting waar dit instituut zich kan vestigen moeten vóór 1 september bij het Rijk zijn ingediend. Dan is ook duidelijk welke locaties provincie Gelderland voorstelt. PS hebben nu 5 dagen om wensen en bedenken in te dienen tegen de voorstellen van GS. PS nemen naar verwachting op 27 september 2017 een definitief besluit over het beschikbaar stellen van de kosten voor de huur en de dekking. Dit onder de voorwaarde dat het VN-bureau naar Gelderland komt.

De officiële naam van dit VN-bureau is Global Center for Excellence on Climate Adaptation (GCECA). Oprichters zijn Japan, de Verenigde Naties én Nederland. Het bureau gaat kennis delen over klimaataanpassingen en helpt onder andere ontwikkelingslanden bij projecten voor klimaatadaptatie vanuit het VN-Climate Fund. De vestiging van het bureau in Gelderland draagt bij aan de provinciale doelen voor energietransitie en klimaatadaptatie. Daarnaast verwachten we dat het een aanzuigende werking zal hebben op andere bedrijven die zich met klimaatadaptatie bezig houden. Het centrum brengt een breed netwerk van internationale partners samen; niet alleen kennisinstituten, maar ook bedrijven, overheden, internationale organisaties en de financiële sector.

Naar verwachting komt er in oktober duidelijkheid waar in Nederland het VN-klimaatbureau wordt gehuisvest. In februari 2018 gaat het VN-klimaatbureau op haar nieuwe locatie van start.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.