Ads Top

Klimaatsceptici: een 'georganiseerde bende'

Om klokslag twaalf uur stonden er met nieuwjaar zoals elk jaar zo’n miljoen mensen op Times Square. Dit jaar alleen in de meest extreme kou voor deze tijd van het jaar; gevoelstemperatuur -20 graden Celsius, bericht Frank Kuin in het NRC. Een perfecte kans voor Donald Trump om de aanval op klimaatwetenschappers nog eens te openen. “In the East, it could be the COLDEST New Year’s Eve on record. Perhaps we could use a little bit of that good old Global Warming that our Country, but no other countries, was going to pay TRILLIONS OF DOLLARS to protect against. Bundle up!”, schrijft hij op Twitter.

Meteorologen denken echter dat deze extreme kou juist veroorzaakt wordt door opwarming in het Arctisch gebied. Een veel kleiner deel dan anders is daar nu bezaaid met zee-ijs. Lucht die normaal in het poolgebied rondcirkelt, wordt nu over een groot deel van de VS gestuwd, waardoor het daar zo koud is.

Klimaatontkenners, zoals Trump, maken slim gebruik van retorische trucs om wetenschappelijk onderzoek als onwaar te bestempelen. Per jaar wordt er in Amerika zelfs 900 miljoen dollar gepompt in de klimaatontkenningsindustrie, zegt meteoroloog dr. Jan Lenaerts (UU). Hij beschrijft klimaatsceptici als een georganiseerde bende. Volgens hem worden klimaatsceptici bovendien te vaak tijdens debatten in de media tegenover klimaatwetenschappers gezet, waardoor het lijkt alsof er nog ruime sprake is van twijfel. Terwijl ondertussen 97 procent van de wetenschappelijke gemeenschap het erover eens is dat de mens een cruciaal aandeel heeft in klimaatverandering.

Hoog tijd voor verandering, vindt Lenaerts. En niet alleen de media, maar ook klimaatwetenschappers zelf moeten volgens hem het tij keren. Cijfers kunnen veel actiever en beter uitgelegd worden, waarbij het grote publiek geholpen moet worden om deze goed te interpreteren. Klimaatwetenschappers hebben te lang achterover geleund.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.