Ads Top

Taskforce Herijking Afvalstoffen ingesteld

Een Taskforce Herijking Afvalstoffen is in het leven geroepen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen. Winnie Sorgdrager, oud-minister van Justitie, neemt de leiding van de nieuwe werkgroep op zich vanaf 1 mei. Dit is bekend gemaakt bij de presentatie van de Transitieagenda's voor het Grondstoffenakkoord afgelopen maandag. 

De Taskforce Herijking Afvalstoffen gaat met het oog op de transitie naar een circulaire economie belemmeringen in wetgeving en de regimes van vergunningverlening, toezicht en handhaving tegen het licht houden. Veruit de belangrijkste vraag is hoe secundaire stoffen en materialen veilig teruggebracht kunnen worden in de kringloop, zonder dat daarvoor een beroep moet worden gedaan op het afvalstoffenregime. De nieuwe taskforce moet eind 2019 oplossingen voor de in de transitieagenda’s blootgelegde knelpunten aan het Kabinet hebben gerapporteerd.

Sorgdrager geldt als een bestuurlijk zwaargewicht. Voordat ze minister werd in Paars I was zij procureur-generaal in Arnhem en Den Haag. Na haar ministerschap was ze jarenlang voorzitter van de Raad voor Cultuur en vanaf 2006 is ze lid van de Raad van State en Staatsraad. Ook leidt ze de Commissie Sorgdrager die in opdracht van de regering onderzoek doet naar het fipronil-schandaal.

Voor deelname aan de taskforce hebben zich inmiddels bij veertig partijen aangemeld, waaronder decentrale overheden, Omgevingsdiensten, havenbedrijven en brancheorganisaties.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.