Ads Top

Luchtmetingen bij Parenco wijzen niet op gezondheidsrisico’s

GGD Gelderland-Midden en de Omgevingsdienst Regio Arnhem hebben luchtmetingen uitgevoerd in de omgeving van Parenco in Renkum in opdracht van provincie Gelderland en gemeente Renkum. De gemeten vluchtige stoffen hebben geen schadelijke gevolgen. Doel van het onderzoek was om meer duidelijkheid te krijgen over de concentraties van vluchtige stoffen in de omgeving van Parenco én zicht te krijgen op het risico voor de gezondheid van omwonenden.

De vluchtige stoffen die gemeten zijn én die mensen als stank ervaren zijn niet schadelijk voor de gezondheid van omwonenden. Er is geen aanleiding meer onderzoek naar de gezondheidsrisico’s uit te voeren. De onderzoekers vermelden dat het zinvol is om nader onderzoek te doen naar het ontstaan van aceetaldehyde (deze stof heeft een fuitige geur) in het productieproces van Parenco. Mogelijk dat ook de uitstoot van andere afbraakproducten een rol spelen in de geurhinder die bewoners ervaren. Mensen kunnen wel als ze geur als hinderlijk ervaren gezondheidsklachten krijgen. Dit bleek uit eerder onderzoek.

Eerdere metingen op het dak van Parenco wees uit dat er geen gezondheidsrisico voor omwonenden was. Bewoners bleven echter klachten houden. Daarom zijn er aanvullende metingen gedaan. Nu op plekken waar bewoners vaak geurhinder hebben. Omwonenden hebben zelf monsters genomen op het moment dat ze veel last hadden van geur. Daarnaast zijn op diverse locaties in Renkum en een controlelocatie in Wageningen één week lang monsters genomen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.