Ads Top

LTO Nederland wil met sectorbrede werkgroep zaken doen over stikstof

LTO Nederland ziet het als haar taak om ook in crisistijd in gesprek te blijven met de instanties die uiteindelijk met wetgeving de regels bepalen waaraan de agrarische sector zich moet houden. De acties en protesten waren zeer nuttig om onze trots voor boeren uit te spreken en ons geluid in de vergaderzalen kracht bij te zetten. En ook de provinciale protesten waren noodzakelijk om de gevolgen van het voorgenomen stikstofbeleid duidelijk te maken. De situatie waarin boeren zich op de korte en lange termijn bevinden, is penibel.

In crisistijd – en LTO beschouwt de impact van dit stikstofbeleid op de boeren als een crisis – is het noodzakelijk dat de gehele agrarische primaire sector op het gebied van de stikstofproblematiek de rangen sluit. Er is hier sprake van een volledig nieuwe situatie. LTO wil alle kanalen naar overheid, provincies en politiek open houden. “Maar LTO constateert dat dit in de stikstofcrisis alleen mogelijk is met één gesloten agrarisch front waarin naast de betrokken LTO-vakgroepen alle partijen uit de primaire agrarische sector en alle groepen die de afgelopen tijd hun stem hebben laten horen, zijn vertegenwoordigd. Deze groep gaat onder leiding van een onafhankelijke voorzitter aan de slag om partijen bij elkaar te brengen en richting het ministerie tot een gezamenlijke gedragen koers met betrekking tot stikstof te komen”, aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland. Vanuit dit contact moeten de agrarische sector, het ministerie LNV en de provincies consensus kunnen bereiken over werkbare en toekomstbestendige oplossingen voor de agrarische sector.

Minister Schouten en het IPO hebben zichzelf de deadline van 1 december opgelegd om meer duidelijkheid te verschaffen. De afgelopen weken is er volop contact geweest tussen LTO en het ministerie, en vanmiddag hebben minister Schouten en Marc Calon opnieuw met elkaar gesproken over oplossingsrichtingen voor de land- en tuinbouw. De minister heeft daarbij nadrukkelijk aangedrongen op betrokkenheid van LTO Nederland als grootste belangenbehartiger van boeren en tuinders.

“LTO grijpt in november -in samenwerking met andere groepen- alle mogelijkheden aan om binnen de wettelijke en democratische kaders een oplossing te vinden voor deze impasse. Maar na november moet er voor de agrarische sector voldoende duidelijkheid en perspectief in het voorgenomen stikstofbeleid zijn om de onderhandelingen voort te zetten en om het resultaat aan de achterban voor te leggen. Op dit moment worden de maatschappelijke en economische belangen van de boeren door de overheid, provincies en politiek echter niet op waarde geschat”, aldus Marc Calon, voorzitter LTO Nederland.

Voor LTO zijn de voorgestelde koppeling tussen dier- en fosfaatrechten en ammoniak, de inname van latente ruimte en de 30% afroming bij extern salderen, zwaarwegende punten. “LTO is bereid hiervoor juridische procedures te starten. Als het kabinet deze maatregelen doorvoert, dan is dat immers inbreuk op het eigendomsrecht van onze agrariërs. Eens vergund, blijft vergund!”, aldus Marc Calon. Maar ook de andere vier punten staan nog steeds op de LTO-agenda. De minister kan andere sectoren niet de nodige toezeggingen doen terwijl ze de agrarische sector – die onze voedselvoorziening verzorgt en samen met aanverwante ketens en partijen een enorm economisch belang vertegenwoordigt – in de kou laat staan.

Marc Calon: “Iedereen wint als er niet vanuit paniekvoetbal rigide onrealistische stikstofvoorstellen en -maatregelen worden genomen die het land op slot zetten. Dit kabinet heeft de verantwoordelijkheid om de belangen van alle sectoren aan elkaar te verbinden en niet het ene belang voor het andere belang in te ruilen. Daar zullen wij als primaire sector ook onze rol in moeten spelen.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.