Ads Top

Nu te weinig tijd voor invoering van alternatieve CO2-plan afvalsector

Het is het kabinet helaas niet gelukt om nu het alternatieve plan van de Vereniging Afvalbedrijven (VA) voor CO2-reductie opgenomen te krijgen in het belastingplan 2020. Het plan van de sector garandeert een CO2-reductie van meer dan 0,2 Mton. De tijd bleek voor het kabinet te kort om het plan en financiële dekking nog voor de stemmingen in de Tweede Kamer grondig te kunnen beoordelen.

Het pakket van de VA omvat diverse CO2-reductiemaatregelen die volgend jaar in werking kunnen treden. Hiermee wordt in 2020 meer CO2-uitstoot in Nederland verminderd dan door de voorgenomen importheffing van buitenlands afval in het Belastingplan. Bovendien blijven in het alternatieve plan grote bedrijfseconomische gevolgen voor de afval- en recyclingsector uit.

De betrokken departementen hebben het VA-alternatief constructief bekeken. De tijd om dit mee te nemen in het Belastingplan 2020, waarover gisteren de plenaire behandeling in de Tweede Kamer was en vandaag werd gestemd, bleek te kort. Later dit najaar behandelt de Eerste Kamer de voorstellen van het kabinet. De VA wil de tussenliggende periode gebruiken om samen met het kabinet het alternatieve voorstel verder uit te werken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.