Ads Top

'Tijd beschikbaar voor klimaatactie met tweederde geslonken'

Landen moeten vier keer zoveel werk verzetten om te voldoen aan de Parijse klimaatafspraken. Deze conclusies trekken Niklas Höhne (NewClimate Institute in Keulen en Wageningen University & Research) en internationale collega’s in een ‘Comment’ in Nature.

Zij baseren zich op een samenvatting van alle tien uitgaven van de Emissions Gap Report van het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP).

Gedurende de laatste tien jaar heeft het Emissions Gap Report jaarlijks het verschil gemeten tussen de toezeggingen die landen hebben gedaan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, en wat er collectief nodig is om de temperatuurdoelen te behalen.

Höhne en zijn coauteurs hebben berekend dat er nu een jaarlijkse reductie in uitstoot van 7 procent nodig is tussen 2020 en 2030 om een maximale temperatuurstijging van 1,5 procent te waarborgen. Wanneer de emissies met 3 procent per jaar worden teruggebracht zal de temperatuur 2 °C stijgen. Als er in 2010 direct actie genomen was, dan was een reductie van slechts 2 procent in de uitstoot voldoende geweest om de temperatuurstijging tot 2 °C te beperken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.