Ads Top

Demonstratie tegen transporten verarmd uranium bij Sloterdijk

Uraniumverrijker Urenco vervoert al bijna een jaar radioactief afval naar Rusland. Op 4 mei ging er weer een treinlading met verarmd uranium vanuit Urenco Duitsland via de Amsterdamse haven naar Rusland.

Daarom demonstreerden de organisaties Laka en WISE, op gepaste afstand, in Amsterdam bij het NS Station Sloterdijk.

Voor Urenco is de Russische uranium-afvoer-route een goedkope manier om van vele duizenden tonnen radioactief afval af te komen. Urenco en de Nederlandse regering stellen, dat het geen afval is maar een grondstof. Het bruikbare gedeelte is echter hoogstens 10 procent; maar liefst 90 procent van het naar Rusland verscheepte uranium blijft daar onder slechte omstandigheden achter.

Veiligheidsvoorschriften en handhaving van verarmd uranium zijn in Rusland minder gewaarborgd dan in Nederland. Bovendien is het volgens de organisaties een omstreden materiaal vanwege de mogelijke de militaire toepassingen ervan.

Al meer dan een jaar wordt er in Nederland, Duisland en Rusland op diverse plekken tegen de transporten gedemonstreerd. Ruim 50.000 mensen ondertekenden in 2019 een Russische petitie tegen de import van Urenco’s uranium.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.