Ads Top

Minder hormoonverstorende stoffen in zonnebrand

Zonnebrandmiddelen bevatten steeds steeds minder hormoonverstorende stoffen en allergenen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Consumentenbond. Wel bevatten veel producten ingrediënten die slecht zijn voor het milieu.

De Consumentenbond berekende met Europese collega’s de impact van 40 zonnebrandmiddelen op het milieu en inventariseerde of er ingrediënten in zitten die milieuorganisaties als schadelijk beoordelen. 23 producten scoren een onvoldoende.

Garnier Ambre Solaire Dry protect, Lancaster Sun beauty sublime tan en Rituals Sun protection milky spray 30 doen het hierop het slechtst. Slechts 6 zonnebrandmiddelen krijgen een ruim voldoende of hoger voor milieu-impact.

Resten van zonnebrandmiddelen komen in de zee terecht tijdens het zwemmen of via stranddouches. Sommige UV-filters en andere ingrediënten beïnvloeden het leven in de zee. Ze beperken de groei van plankton en kunnen giftig zijn voor kleine zeedieren. Verder kunnen ze koraal beschadigen en zich opstapelen in de voedselketen.

Drie van de dit jaar geteste producten bieden niet de beschermingsfactor die ze beloven. Dat zijn Rituals Sun protection milky spray 30, Hema Kids zonnebrand spray SPF 50 (productnummer 11.61.0161) en Zwitsal Kids zonnespray SPF 50+. Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.