Ads Top

'Shell koppelt wederom groen verhaal aan gitzwarte plannen'

Het was onlangs groot nieuws en het lijkt goed nieuws: Shell scherpt zijn eigen klimaatdoelstellingen aan. Helaas gaan we ook met de nieuwste ambities van de oliereus de doelstellingen van het Parijsakkoord niet halen, zegt Milieudefensie.

Volgens Shell's eigen persbericht wil het de uitstoot van de eigen productieketen in 2050 naar 0 krijgen. In de praktijk houdt dit in dat Shell bijvoorbeeld schonere vrachtwagens of vrachtschepen gaat aanschaffen.

De netto-uitstoot van de producten die Shell aan zijn klanten verkoopt, bijvoorbeeld benzine, moet in 2050 met 65 procent zijn afgenomen.

De grootste CO2-uitstoot, 82 procent, wordt veroorzaakt door het gebruik van de producten van Shell. Om de klimaatdoelen te halen is het dus veel belangrijker dat de uitstoot die vrijkomt door het gebruik van bijvoorbeeld gas en benzine naar beneden gaat, dan de uitstoot die veroorzaakt wordt door het productieproces.

Shell doet alleen uitspraken over zijn relatieve uitstoot. Die 65 procent is dus niet een echte absolute afname maar alleen relatief. Dat geeft dus geen garantie dat de CO2 uitstoot ook echt omlaag gaat. Shell gaat ervan uit dat CO2 in de toekomst opgeslagen kan worden. Als dat mogelijk is, dan kan Shell gewoon door blijven boren en toch minder CO2 uitstoten, omdat een gedeelte van de broeikasgassen is opgevangen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.