Ads Top

Experiment gestart naar gevolgen verlies microplastics containers MSC Zoe

Wat zouden de miljoenen plastic bolletjes die zijn achtergebleven na het overboord slaan van de 342 containers voor het ecosysteem van de Waddenzee kunnen betekenen?

Wageningen Marine Research is een acht weken durend mesocosm-onderzoek gestart om dit uit te zoeken. In 30 zoutwatervijvers worden polystyreen-korrels in verschillende concentraties op experimentele ecosystemen losgelaten bestaand uit Noordzeewater, sediment en mariene organismen uit de Waddenzee zoals plankton, schelpdieren, wormen, garnalen.

De MSC Zoe verloor in elk geval twee typen microplastics: drijvende polyethyleen (HDPE) pellets van circa 5 mm, en polystyreen (PS) korrels van 0,5-1 mm groot. De microplastics waar dit onderzoek over gaat, zijn de korrels gemaakt van polystyreen. Korrels van dat materiaal zijn iets zwaarder dan water.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een soort zoutwater vijvers (mesocosms) waarin onderzoeker Edwin Foekema de levensgemeenschap van de Wadddenzee probeert na te bootsen. In totaal zijn 30 mesocosms, elk met een inhoud van bijna vijf kubieke meter, voorzien van een zandbodem, Noordzeewater en organismen.

Onderzoek naar de effecten van microplastics op deze mesocosm schaal is nog niet eerder uitgevoerd, zeker niet met vis in mesocosms. Het meeste microplastic-onderzoek vindt plaats op laboratoriumschaal en dan mis je de natuurlijke interacties, bovendien zijn dat vaak kortlopende proeven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.