Ads Top

Ecodak van Reclassering Nederland zuivert lucht

Zonnepanelen, dakisolatie, warmtepompen: het zijn bekende keuzes voor de verduurzaming van woningen en kantoorpanden. Reclassering Nederland koos voor haar pand aan de Wibautstraat in Amsterdam voor een nog onbekende maar zeer innovatieve oplossing: een luchtzuiverend ecodak. Dit volledig witte dak zuivert de lucht en zorgt bovendien voor een lagere energierekening.

Het mag dan niet zichtbaar zijn vanaf de straat, maar het dak van Reclassering Nederland (Wibautstraat 6-12) is een bijzondere verschijning in de zee van zwart bitumen dat de platte daken in de directe omgeving kenmerkt. Het dak van 990 vierkante meter is de afgelopen weken door dakdekkersbedrijf Kewodak | De Dakmakers uit Alphen aan den Rijn voorzien van een witte leislag met een coating.
Onder invloed van UV-licht (de zon) werkt de coating als een katalysator die stikstoffen en zwaveloxides omzet in onschadelijke, milieuneutrale stoffen.

Het nieuwe dak zuivert op jaarbasis 225 kilogram NOx en 150 kilogram SOx uit de lucht en levert een CO2-reductie op van 822 kilogram per jaar, aldus het onafhankelijke Onderzoekscentrum voor de Wegenbouw (OCW).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.