Ads Top

Geld voor Gelderse stikstofmaatregelen

Provincie Gelderland stelt 33,5 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van stikstof. Het gaat om geld voor onderzoek naar het duurzamer maken van de bouw, de binnenvaart en de industrie en geld voor gezonde en duurzame kalverbedrijven. Met deze aanpak kunnen de stikstofmaatregelen van start. De eerste keukentafelgesprekken met houders van kalveren beginnen na de zomer van 2020.

Gelderland heeft sinds oktober 2019 samen met de Gelderse partijen uit de bouw, mobiliteit, landbouw, natuur, industrie, regio’s en waterschappen gewerkt aan een Gelders plan om de stikstofproblematiek aan te pakken. Daar zijn mogelijke maatregelen uitgekomen, om stikstof te verminderen en de natuur sterker te maken.

De provincie reserveert 30 miljoen voor kalverbedrijven. Door COVID-19 is er in de agrarische sector een aantal bedrijven die in zwaar weer zitten. Het Rijk komt in het kader van stikstof met een beëindigingsregeling voor veehouderijen met productierechten.

De Gelderse maatregelen zijn aanvullend op die van het Rijk. Ze zijn gericht op een duurzaam uitzicht op de toekomst voor de kalverbedrijven. Met behulp van keukentafelgesprekken onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn voor vernieuwing, het vinden van andere verdienmodellen of eventueel het beëindigen van bedrijven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.