Ads Top

Pilot SchoolVent zorgt voor frisse lucht in de klas en minder energieverbruik

Bij het Jordan Montessori Lyceum in Zeist testen TNO, Lucam en VFA Solutions een innovatieve luchtbehandelingsinstallatie, waarin een energiezuinige koeling wordt gecombineerd met een geluidsarm fijnstoffilter. De pilot Schoolvent wordt uitgevoerd met steun van onder andere de provincie Utrecht.

Het schoolgebouw van het Jordan dateert uit 1965. Het is een mooi licht gebouw met grote ramen, en met een plat dak. Daardoor kan het in de lokalen erg warm worden. Ramen open zetten helpt dan niet voldoende. In de winter is ramen open zetten de enige manier om te ventileren, maar dan stook je ‘voor de straat’. Ook is op deze wijze ventileren niet wenselijk, omdat rond de school drukke wegen liggen.

Voor deze pilot is op het dak van de school een luchtbehandelingskast gebouwd, met daarin een energiezuinige koeling en een hoogwaardig fijnstoffilter. De installatie op het dak is aangesloten op een systeem van luchtkanalen dat uitkomt in vijf lokalen. De ‘oude’ lucht wordt bovenin de lokalen afgezogen en dan gekoeld door water te vernevelen, zogenaamde verdampingskoeling. Met behulp van een warmtewisselaar koelen we daarmee verse toevoerlucht. Een elektrostatisch filter haalt vervolgens de fijnstofdeeltjes uit de lucht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.