Ads Top

Soilwash maakt van afvalstromen weer iets waardevols

Met de nieuwste innovatie van TAUW en de Vries & van de Wiel kan zelfs de meest verontreinigde PFAS-houdende grond gewassen worden en hoeven bouwprojecten niet meer worden stilgelegd. Meer hierover is te lezen in onderstaand artikel dat verschenen is in Cobouw.

De bouwsector kan het hoofdpijndossier PFAS eindelijk achter zich laten. Althans, dat is de mening van de Vries & van de Wiel en ingenieursbureau TAUW.

De aannemer kwam vorig jaar evenals vele andere bedrijven flink in de problemen toen de PFAS-normen plotseling op 0,1 microgram per kilo grond werden gezet. Bouwprojecten door het hele land kwamen stil te liggen, opdrachtgevers trapten op de rem en miljoenen aan bouwomzet gingen verloren.

Inmiddels is de situatie verbeterd: de strenge norm is verruimd naar 1,4 PFAS per kilo grond, waardoor veel projecten weer door kunnen. Het probleem is echter nog niet opgelost. Nog zo’n tien procent van de markt kan niet uit de voeten met de huidige norm, bij veel opdrachtgevers heerst nog onzekerheid en bovendien zijn de giftige stoffen niet weg.

Om daar een oplossing voor te bieden besloten de Vries & van de Wiel en TAUW begin dit jaar de koppen bij elkaar te steken.

Net als de wasmachine thuis doet de Soilwash een voorwas, hoofdwas en nawas. Allereerst wordt de grond gescheiden in verschillende fracties. Dan volgt de hoofdwas en komt PFAS vooral in het waswater terecht. Daar zit de hele crux: de zuivering van het waswater. Slechts de fijne fractie, het slib, wordt gestort: de hoeveelheid te storten materiaal wordt zo met zo’n 80 procent verminderd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.