Ads Top

Grotere bedrijven investeren volop in duurzame herstart uit coronacrisis

Het bedrijfsleven is volop bezig met een duurzame herstart uit de coronacrisis en bedrijven vinden duurzaamheid nu belangrijker geworden dan voor het uitbreken van de pandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van ING onder honderden bedrijven.

Met name de grootbedrijven zien een sterkere noodzaak dan vlak voor de crisis om zelf te verduurzamen: 79 procent geeft dat aan. Een derde heeft tijdens de coronacrisis daarin zelfs al extra geïnvesteerd.

Ruim de helft van de bedrijven is al veel bezig met verduurzamen, onder grootbedrijven is dat zelfs driekwart. Het gaat meestal om relatief makkelijk door te voeren maatregelen zoals energiebesparing, het recyclen, reduceren en scheiden van afval, waterbesparing en het gebruiken van duurzame energie. Toch blijkt dat er steeds meer bedrijven zijn die ook aan co2-reductie (26 naar 29 procent) doen, duurzame producten en productiemethodes ontwikkelen (15 naar 18 procent) of circulair produceren (12 naar 16 procent).

De coronacrisis heeft verschillende gevolgen gehad voor de investeringsplannen in verduurzaming. Een derde van de middelgrote bedrijven heeft ze uitgesteld, terwijl ruim een derde van de grootbedrijven ze juist heeft vergroot. Men verwacht dat de investeringskosten ongeveer 15 procent van de omzet betreffen, wat iets hoger ligt dan vorig jaar.

Als belangrijkste drijfveer voor duurzaam ondernemen noemen de bedrijven het milieu, gevolgd door kostenbesparingen en het voorkomen van verspilling. Een meerderheid van de groot-mkb bedrijven vindt duurzame impact belangrijker dan winstmaximalisatie. Bij middelgrote bedrijven is dat 43 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.