Ads Top

Ouwe koelkast levert perenbomen op

Iedereen die nog een oude koelkast in de schuur of garage heeft staan die niet wordt gebruikt, kan deze nu inleveren bij de Milieustraat in ruil voor vijf perenbomen. Met deze actie wil de organisatie Urgenda dubbel klimaatwinst boeken.

Oude koelkasten bevatten vaak nog zeer schadelijke F-gassen als koelmiddel; sommige van deze gassen zijn wel 2000 keer slechter voor het klimaat dan CO2. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier gerecycled worden. Daarom beloont Urgenda het inleveren van oude koelkasten met 5 gratis perenbomen, die weer CO2 vastleggen.

Heb je een oude koelkast staan die je niet meer gebruikt, lever deze tussen 15 en 28 februari in bij de Milieustraat. Maak een selfie van jou en je koelkast bij de Milieustraat en meld je met foto aan op www.koelepeer.nu . Vervolgens krijg je een mailtje waar en wanneer jij in jouw provincie je perenbomen kunt ophalen.

Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 3 miljoen koelkasten ouder dan 10 jaar in Nederland in gebruik zijn. Het is voor milieu en klimaat beter dat deze oude koelkasten worden ingewisseld voor zuinigere nieuwe modellen. Dit levert tevens een financiële besparing op omdat nieuwe modellen minder energie verbruiken. Het is daarbij van belang dat de oude apparaten op een juiste manier gerecycled worden. Als we één miljoen koelkasten van 10 jaar of ouder kunnen inwisselen voor zuinigere apparaten, scheelt dat 400.000 CO2-eq ton uitstoot. Dit is even veel als 200.000 benzineauto’s een jaar lang van de weg afhalen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.