Ads Top

Milieu-impact recycling PBD-afval 40 procent kleiner dan bij verbranding

Er bestaat geen twijfel dat recyclen van afval beter is voor het milieu dan verbranden. Het is voor bedrijven echter lastig om inzichtelijk te maken welke milieu-impact hun afvalstromen hebben én wat de voordelen zijn voor het milieu als zij dit afval goed scheiden of minder produceren.

Om bedrijven inzicht te bieden in de milieueffecten van hun afval, introduceren SUEZ en Impact Institute de Impact Checker. Deze tool maakt per afvalstroom de impact op het milieu inzichtelijk en stelt bedrijven in staat te beoordelen welke positieve invloed het verminderen of goed scheiden van afval heeft en stelt hen in staat hier gerichter op in te spelen. Zo is de negatieve milieu-impact van de recycling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (PBD)-afval maar liefst 40 procent kleiner dan bij verbranding.

In Nederland wordt jaarlijks 60 miljard kilo afval verwerkt, waarvan 85 procent bedrijfsafval is. De druk op het bedrijfsleven om concrete stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid wordt zowel vanuit de samenleving als de overheid steeds groter. Zo heeft het kabinet de ambitie om tegen 2050 de overgang te maken naar een volledig circulaire economie. De uitkomsten van de Impact Checker zijn gebaseerd op een berekening van de herstelkosten die nodig zijn om milieu-impact ongedaan te maken of te compenseren. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de kosten voor een waterzuiveringsinstallatie om vervuild water te reinigen of het planten van bomen om de CO2-uitstoot te compenseren. Zo bedragen de herstelkosten voor het verbranden van één ton PBD-afval 1.140 euro, terwijl dit bij recyclen 680 euro is: een bespar

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.