Ads Top

1.000 rivieren verantwoordelijk voor 80% van het plastic in oceanen

Een publicatie in Science Advances werpt een nieuw licht op waar en hoeveel plastic via rivieren in de oceanen terechtkomt.

Met behulp van nieuwe metingen en modellering toont de studie aan dat 1000 rivieren voor bijna 80% van de plasticuitstoot zorgen. Dit aantal is 100 keer groter dan de 10 rivieren waarvan eerder werd aangenomen dat zij verantwoordelijk waren voor het grootste deel van de vervuiling.

De studie is uitgevoerd door The Ocean Cleanup in samenwerking met Ruud van der Ent van de TU Delft en onderzoekers van Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht en het Helmholtz Centrum voor Milieuonderzoek.

Rivieren zijn de belangrijkste bronnen van plastic in de oceanen. Deze nieuwe bevindingen wijzen erop dat de plasticverontreiniging van oceanen wordt veroorzaakt door een groter aantal kleine en middelgrote rivieren. Dit inzicht is in strijd met eerdere schattingen dat een klein aantal massale rivieren de grootste bijdragers zijn. Wereldwijd stoten 1.000 rivieren bijna 80% van de vervuiling uit. Enerzijds vertegenwoordigt dit 1% van alle rivieren wereldwijd, anderzijds is deze schatting ongeveer 100 keer zo veel rivieren als eerder werd gedacht de meerderheid van de uitstoot te vertegenwoordigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.