Ads Top

CowToilet op de RAV-lijst


Als eerste niet-vloer is het CowToilet in juni 2021 op de RAV-lijst (Regeling ammoniak en veehouderij) geplaatst. Het CowToilet heeft bij de plaatsing een voorlopige emissiefactor (VEF) van 8,4 kg/koe/jaar toegekend gekregen.

Momenteel draait het CowToilet op DairyCampus in Leeuwarden, waar Wageningen Universiteit (WUR) uitgebreide emissie-metingen doet. Uit die eerste metingen blijkt dat de Definitieve Emissie Factor (DEF) waarschijnlijk een stuk lager zal gaan uitvallen dan nu door de Technische Advies Pool (TAP) in de VEF erkend is.
 
De verwachting is dat de gewonnen urine uit het CowToilet in de zeer nabije toekomst direct ingezet kan worden in de kunstmestruimte (RENURE). Het Europese Joint Research Centre (JRC) heeft namelijk een positief advies gegeven over het aanwenden van separaat gescheiden urine als kunstmestvervanger. De besluitvorming hierover in Brussel en de implementatie vanuit Den Haag is naar verwachting in januari 2022 gereed.
 
Vanwege de vermelding op de RAV-lijst en de toekenning van een voorlopige emissiefactor kan iedere veehouder vanaf nu kiezen voor de aanschaf van een CowToilet in zijn of haar stal. Het CowToilet kan als station in nieuwe en bestaande stallen geplaatst worden. Daardoor zijn ook bestaande stallen emissie-arm te maken. Inmiddels zijn de eerste installaties verkocht, de leveringen zullen starten vanaf januari 2022.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.