Ads Top

FNV wil verbod op onkruidbestrijder glyfosaat


De FNV wil zo snel mogelijk een verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland. Dat schrijft de vakbond in een brief aan minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Glyfosaat is de omstreden chemische stof in onkruidbestrijdingsmiddelen. Boeren gebruiken het onder andere om het groen van hun akkers te halen. Dan kunnen ze die makkelijker bewerken. Hierdoor ontstaan de bekende gele akkers. Het middel mag nu nog gebruikt worden in de landbouw en thuis, maar al niet meer in de openbare ruimte, zoals in plantsoenen.

Er zijn sterke aanwijzingen dat dit onkruidbestrijdingsmiddel kanker, Alzheimer en Parkinson veroorzaakt bij mensen die ermee werken, zegt Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV. 'Werknemers in de agrarische sector moeten een veilige en gezonde werkomgeving hebben. Het is onacceptabel dat deze stof nog gebruikt wordt.’

Met de oproep loopt de FNV vooruit op het aflopen van de Europese vergunning voor het gebruik van glyfosaat, op 15 december dit jaar.

Daarmee schaart de bond zich ook achter de internationale vakbond IUF, voor onder andere voeding en landbouw, en EFFAT, de Europese koepel voor vakbonden in de agrarische sector. Zij willen wereldwijd, en dus ook in Europa, een onmiddellijk verbod.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.