Ads Top

Wetenschappers spreken zich uit tegen zonne-klimaatengineering

Meer dan 60 vooraanstaande klimaatwetenschappers en bestuurskundigen uit de hele wereld hebben een wereldwijd initiatief gelanceerd waarin wordt opgeroepen tot een internationaal verbod op zonne-klimaatengineering (ingrijpen in natuurlijke systemen om klimaatverandering tegen te gaan).

Zij stellen dat het gebruik van zonne-klimaatengineering niet op een eerlijke manier wereldwijd kan worden geregeld en onaanvaardbare risico's met zich meebrengt.

Onderzoek naar zonne-klimaatengineering is niet de voorbereiding van een plan B om een klimaatramp te voorkomen, zoals de voorstanders ervan beweren. Het zal in plaats daarvan het huidige mondiale klimaatbeleid alleen maar vertragen en doen ontsporen.

De groep roept daarom collega-academici, maatschappelijke organisaties en bezorgde individuen op om een open brief te ondertekenen aan regeringen, de Verenigde Naties en andere organisaties om de ontwikkeling en het mogelijke gebruik van zonne-klimaatengineering op wereldwijde schaal een halt toe te roepen. Het initiatief bouwt voort op een wetenschappelijk artikel dat vandaag in WIREs Climate Change is gepubliceerd en dat mede is geschreven door 16 wetenschappers en initiatiefnemers uit deze groep.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.