Ads Top

Koffiecups recyclen of composteren?


In Nederland alleen al drinken we zo’n 33,5 miljoen bakken koffie per dag. De laatste jaren zijn koffiecups of -capsules in opmars. Bijna 30 procent van de consumenten gebruikt deze thuis, blijkt uit onderzoek van Koffie & Thee Nederland, de vertegenwoordiger van de Nederlandse koffie- en theesector.

Het levert ook jaarlijks een afvalberg op van miljarden cups. Ruim 95 procent van de koffiecups die op dit moment worden verkocht zijn gemaakt van aluminium (70 tot 80 procent) en plastic (rond de 20 tot 30 procent). Tot de overgebleven 5 procent behoren de bio-afbreekbare koffiecups.

Om voor de consument duidelijkheid te scheppen over wat je met je afval na gebruik moet doen, is er een wel/niet-lijst voor gft-afval opgesteld. Dit moet bijdragen aan meer en beter gescheiden gft-afval. Deze lijst, die is geüpdatet op 1 januari 2023, is samengesteld door Rijkswaterstaat in samenwerking met de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), Vereniging Afvalbedrijven en Milieu Centraal. De organisaties roepen "alle partijen in de keten, dus burgers, gemeenten, inzamelaars en verwerkers, op om deze lijst te gebruiken zodat we gezamenlijk de doelstelling behalen.”

Producenten van bio-afbreekbare koffiecups beweren dat hun product bij het gft of compost mag. Hier zijn de grote Nederlandse composteerbedrijven Indaver en Attero het niet mee eens. Zelfs de bio-afbreekbare omhulsels lijken volgens hen op hard plastic. Bij consumenten bestaat hierdoor de kans dat ze vervolgens in de war raken over in welke bak de cup nou moet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.