Ads Top

Verpakkingsindustrie slaat alarm: stoppen met single use-producten schaadt milieu

Helemaal stoppen met producten en verpakkingen voor eenmalig gebruik (single use) kan juist slechter uitpakken voor het milieu. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat op papier of karton gebaseerde recyclebare single use-producten een lagere milieu-impact hebben en voor minder CO2-uitstoot zorgen dan herbruikbare producten (reusables).

Daarom waarschuwt de Nederlandse Vereniging van Groothandelaren in Papier- en verpakkingsmaterialen (NVGP) het kabinet en de Tweede Kamer in een brandbrief voor een totaalverbod op single use-producten. De brief en de beantwoording ervan door staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat worden donderdag 20 april behandeld door de IenW Kamercommissie.

De belangenvereniging voor de verpakkingsindustrie staat achter het doel van de overheid om plastic zwerfafval te verminderen om daarmee de plastic-vervuiling in zeeën en oceanen terug te dringen. Om dit bereiken heeft de EU de Single Use Plastic Directive (SUPD) opgesteld, die inmiddels in werking is getreden. Daardoor zijn bijvoorbeeld plastic bestekken, plastic rietjes, plastic borden en nog een aantal productgroepen voortaan verboden.

De NVGP wil een aantal zaken in een breder en genuanceerder perspectief plaatsen. De vereniging stelt dat er meerdere wegen leiden naar een oplossing. Op dit moment wordt er vanuit de overheid enkel ingezet op gebruik van reusables en worden single use-producten in het verdomhoekje gezet. Dat is niet terecht.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.