Ads Top

Woningen met recordlage CO-voetafdruk

VELUX opende recentelijk de deuren van Living Places Kopenhagen, een experimentele leefomgeving met zeven woonprototypes die aantonen dat we niet hoeven te wachten op toekomstige technologie om duurzamer te bouwen.

Het Living Places-concept laat zien hoe we gebouwen met een drie keer lagere CO2-voetafdruk dan de huidige Deense wetgeving en tegelijk een comfortabel binnenklimaat kunnen ontwikkelen. De volgende stap is uitbreiding van het concept naar een volledige leefomgeving buiten Kopenhagen, naar verwachting in 2025. De Nederlandse bouwsector kan zich laten inspireren om te bouwen binnen een CO2-budget met deze duurzamere bouwmethodes.

De bouwbranche is verantwoordelijk voor 34 procent van het wereldwijde energieverbruik en voor 37% van de wereldwijde CO2-uitstoot. In het meest recente IPCC-rapport van het VN-klimaatpanel wordt duidelijk dat koolstofarme oplossingen opgeschaald moeten worden2, zo ook in de bouwsector.

In Kopenhagen laat VELUX in samenwerking met partners zien hoe dat kan: door woningen te bouwen met een CO2-voetafdruk van slechts 3,8 kg/CO2eq/m2/jaar– tegen een prijs die overeenkomt met de marktprijs voor een eengezinswoning of rijtjeshuis. Daarnaast is Living Places Copenhagen ontworpen met een sterke focus op het creëren van een gezond en comfortabel binnenklimaat dankzij voldoende daglicht en frisse lucht.
 
De leefomgeving in Kopenhagen is het eerste prototype van het totaalconcept Living Places en een initiatief van VELUX en partners EFFEKT en MOE. De gezamenlijke missie is om het voortouw te nemen binnen de bouwbranche en te laten zien hoe een nieuwe manier van bouwen kan bijdragen aan het oplossen van enkele wereldwijde klimaat- en gezondheidsuitdagingen. Het Living Places-concept is gebaseerd op vijf belangrijke principes: woningen moeten gezond, betaalbaar, eenvoudig, schaalbaar en te delen zijn.     

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.