Ads Top

Inzicht in stankoverlast Westelijk Havengebied door digitale neuzen

Geuroverlast is een van de grootste bronnen van overlast in Noord-Holland. Om meer inzicht te krijgen in geuroverlast zijn er in 2015 41 eNoses in het Westelijk Havengebied en langs het Noordzeekanaal geplaatst.

Deze 41 eNoses  leveren veel nuttige informatie op. Uit de cijfers blijkt dat een verhoogde eNose-niveau (rood) in 2016 het meest is gesignaleerd in de Amerikahaven/Aziëhaven en de Usselincxhaven/Jan van Riebeeckhaven/Petroleumhaven. Oorzaken kunnen zowel schepen als bedrijven zijn. De informatie uit de eNoses is geraadpleegd bij 84 geurklachten. De meeste klachten komen uit de gemeente Zaanstad door de nabijheid van het havengebied en heersende windrichting. 

Een eNose is een meetinstrument met 4 sensoren. Het signaleert veranderingen in de luchtsamenstelling. Als er een te grote hoeveelheid van een bepaalde stof aanwezig is, dan signaleert ‘de neus’ dat. Het afgelopen jaar is gebruikt om ervaring op te doen met het netwerk en het gebruik ervan.

De provincie Noord-Holland heeft samen met het Havenbedrijf Amsterdam en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied in 2015 41 e-noses geplaatst. Doel is om de leefbaarheid in het Havengebied en omstreken te vergroten omtrent geur. Van de 84 geurklachten waren 12 klachten goed te relateren aan het eNose-netwerk. De eNoses zijn namelijk niet gevoelig voor alle geurende stoffen. Cacao wordt bijvoorbeeld niet goed waargenomen. In de jaarrapportage ‘GeurinZicht’ 2016 (pdf, 679kb) staan alle ervaringen met en conclusies over de eNoses.

Het eNose-netwerk is een onderdeel van GeurinZicht, een initiatief van Havenbedrijf Amsterdam in samenwerking met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de provincie Noord-Holland, de ORAM, de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en bedrijven in Westpoort. Al deze partijen zijn betrokken bij het verminderen van de stankoverlast en vergroten van de veiligheid. De cijfers uit het jaarverslag helpen om de kwaliteit van de leefomgeving in Noord-Holland te monitoren en leveren input aan de provincie om beleid te maken dat bijdraagt aan een gezonder en veiliger Noord-Holland.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.