Ads Top

Milieudefensie weer in de rechtszaal


Vanochtend was Milieudefensie bij het Gerechtshof in Den Haag om opnieuw het recht op gezonde lucht te verdedigen. In september vorig jarig won men het kort geding dat was aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Die moest vanaf dat moment hard aan de slag om overal in Nederland aan de wettelijke normen voor de luchtkwaliteit te voldoen. Ook oordeelde de rechter toen dat de Staat geen nieuwe maatregelen mag nemen die weer kunnen leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen.

Vanochtend hebben drie rechters zich over deze vraag gebogen: mag de Nederlandse overheid maatregelen nemen die de lucht vervuilen, zoals bijvoorbeeld hogere snelheden invoeren of nieuwe wegen aanleggen, op plekken waar de luchtkwaliteit al zo slecht is dat het kan leiden tot nieuwe overschrijdingen van de normen?

Milieudefensie vindt van niet. Advocaat Phon van den Biesen heeft in de rechtszaal nogmaals benadrukt hoe belangrijk schone lucht is. Ook gaf hij aan dat de Staat verplicht is zich aan de wet te houden, dus dat het dan logisch is dat zij geen maatregelen mag nemen die ertoe kunnen leiden dat ze de wet overtreden. De landsadvocaat vond dat zo'n maatregelenverbod in vervuilde gebieden strenger is dan de Europese wet en vindt dat dit verbod weer van tafel moet. De rechters stelden verschillende vragen en zullen zich nu over alle informatie gaan buigen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.