Ads Top

Gelderse industrie steeds schoner

De maakindustrie in Gelderland wordt steeds schoner. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO onder 20 industriebedrijven in Gelderland, waaronder Van Raam in Varsseveld en de Kaak Groep in Terborg. Door nieuwe technieken toe te passen in het productieproces wordt de industrie niet alleen slimmer, maar ook schoner. Michiel Scheffer biedt het onderzoek op 2 juli 2018 aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan tijdens een werkbezoek aan Industriewater Eerbeek.

Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Als grootgebruiker van grondstoffen kan de industrie hier de ‘game changer’ in zijn. Door slim te werken wordt de Gelderse industrie steeds schoner.’

Gelderland heeft een bloeiende maakindustrie met veel verborgen kampioenen: innovatieve bedrijven die wereldwijd toonaangevend zijn in hun specialisatie. Nieuwe technologieën in het productieproces kunnen de levensduur van producten verlengen en het materiaalgebruik in de productieketen terugdringen.

Het onderzoek van TNO laat zien dat industriebedrijven in Gelderland steeds meer ‘circulair’ handelen. Ook gaan ze efficiënter om met materialen en grondstoffen. De inzet van ICT-innovaties, zoals 3D-printen en op afstand uitleesbare sensoren spelen hierbij een belangrijke rol. Met deze slimme applicaties weet de producent op elk moment waar, wanneer en in welke toestand producten zich bevinden. Deze informatie helpt om andere en schonere keuzes te maken voor onderhoud, hergebruik en vervanging. 

Het TNO-rapport adviseert de industriebedrijven om hun ervaringen met circulaire goede voorbeelden te delen, zoals de inzet van nieuwe sensoriek en nieuwe businessmodellen. TNO roept de provincie Gelderland op de ‘asset sharing’ in de regio te stimuleren. Hiermee maken bedrijven intensiever gebruik van productieapparatuur door niet zelf machines aan te schaffen, maar machines te delen. Door assessments uit te voeren wordt de impact van circulaire initiatieven op de productieketen in kaart gebracht. Om industriebedrijven een zetje in de rug te geven, trekt de provincie €1 miljoen extra uit met subsidieregeling ‘Slimme schone proeffabrieken’: Schoorsteen er af, robots er in!

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.