Ads Top

Aanpak vervuilde terreinen op schema

Het aantal spoedlocaties in de provincie Utrecht waarbij de sanering loopt, is tussen 1 september 2017 en 1 september 2018 toegenomen van 80 naar 90 procent. Bij een spoedlocatie is sprake van een ernstige bodemverontreiniging waarvan is vastgesteld, of zeer aannemelijk is, dat er risico voor mens of milieu aanwezig is.

Er is meestal geen sprake van acuut gevaar. De provincie Utrecht heeft met het Rijk afgesproken dat deze locaties voor 2021 zijn aangepakt.

De provincie en de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) zorgen samen voor de aanpak van de spoedlocaties. Zij constateren een duidelijke toename van de locaties waarbij gesaneerd wordt. Een tweetal saneringen zijn afgerond. Wel zijn er enkel nieuwe spoedlocaties vastgesteld, door nieuwe onderzoeken en onder meer de asbestproblematiek. Daarmee is het aantal spoedlocaties (pdf, 290 kB) met één toegenomen, namelijk naar 42.  Door de duidelijke toename van saneringen in uitvoering ligt de provincie nog steeds op koers om de doelstellingen van het Bodemconvenant te halen.

Naast de aanpak van spoedlocaties voert de provincie nog veel meer activiteiten uit om vóór 2021 de Utrechtse bodem een stukje schoner te krijgen. Ook zijn we doorgegaan met de voorbereiding op de komst van een nieuwe wet, de Omgevingswet. De Wet Bodembescherming komt bij invoering van die wet te vervallen. Een bodemsanering zal vanaf dat moment alleen nog plaatsvinden als er iets op een locatie gebeurt, zoals bouwen. Gemeenten worden hiervoor bevoegd gezag.
De provincie is met gemeenten en omgevingsdiensten in gesprek om afspraken te maken over hoe we deze verandering van wetgeving en de overdracht van taken het best kunnen voorbereiden en uitvoeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.