Ads Top

Samenwerken aan versnelling sanering asbestdaken

Versnelling van de aanpak van sanering van asbestdaken in de provincie Utrecht. Daarvoor kwamen veertig deelnemers uit ruim 21 gemeenten op maandag 1 oktober bij elkaar in het Huis voor de provincie te Utrecht. De bijeenkomst gaf de deelnemers handvatten om daadwerkelijk stappen te zetten.

Om meteen de juiste toon te zetten, begon de bijeenkomst met de presentatie van inspirerende voorbeelden uit drie koplopergemeenten. IJsselstein/Montfoort benadrukten het belang van de juiste data. Pas als je dat hebt, kun je een plan van aanpak met prioriteiten maken. Amersfoort benoemde het belang van op strategisch niveau nadenken over de ambities. En gemeente Lopik inspireerde met een hele praktische en persoonlijke aanpak om dakeigenaren te benaderen. De VNG lanceerde de recent gemaakte toolbox met daarin verschillende communicatiemiddelen die gemeenten kunnen inzetten.

Tijdens speeddates zochten deelnemers elkaar op over de samenwerking bij regionale initiatieven. Zoals bij projecten waarbij duurzame ambities en sanering van asbestdaken samenkomen. Ook over lokale websites voor bewoners werd gesproken. Verder werden er ideeën gedeeld om het inleveren van asbest bij milieustraten te versimpelen en voor de collectieve inkoop van de asbestsanering.
Landelijk is er behoefte aan innovatie. De capaciteit van de saneringsbranche is op dit moment een serieus knelpunt, aldus LTO-Noord. Bedrijven uit de eigen regio dienen optimaal benut te worden en kansen tot samenwerking verder verkend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.