Ads Top

'EU Milieustickers op tankstation maken het niet makkelijker'

Vanaf 12 oktober 2018 moeten tankstations in Europa van de Europese Unie brandstofstickers plaatsen op hun pompen. Ook nieuwe voertuigen krijgen zo’n sticker (in het onderhoudsboekje en in de tankklep) om aan te geven welke brandstof geschikt is.

Handig omdat de automobilist ziet welke brandstof geschikt is voor zijn of haar voertuig. Vooral bij het tanken in andere EU-landen komt dat goed van pas, omdat daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Voor nu roept de bestickering bij de automobilist vooral veel vragen op. Verschillende brandstofsoorten kennen immers dezelfde sticker. De logica dat E betrekking heeft op Benzines en B op Diesels maakt het zeker niet makkelijker.

De stickeraanduiding in voertuigen kan bovendien van meerdere brandstofstickers voorzien zijn; bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen. Het feit dat benzineauto’s op de klep van de tankdop vaak nog een sticker met het zogenoemde octaangetal (95 of 98) hebben, zal de eenduidigheid die de EU nastreeft niet bevorderen.

Wie niet oplet kan zomaar de verkeerde brandstof tanken terwijl dat nu juist niet de bedoeling is. De sticker met de E-waarde is geen vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.