Ads Top

Klimaatverandering confronteert Nederland met groot aantal gezondheidsrisico’s

Klimaatverandering beïnvloedt onze gezondheid. Ook maatregelen gericht op het voorkomen van of aanpassen aan klimaatverandering zijn van invloed op hittestress, allergieën, ziekten, luchtkwaliteit en UV-straling. Nog niet eerder zijn de gevolgen van klimaatverandering voor onze gezondheid zo goed in kaart gebracht als met de Kennisagenda Klimaatverandering en Gezondheid. Ruim 100 experts hebben input gegeven aan deze Kennisagenda, die moet leiden tot een meerjarig onderzoeksprogramma.

Nederlanders worden steeds meer geconfronteerd met mogelijke gezondheidsrisico’s gerelateerd aan klimaatverandering: hittegolven die leiden tot extra sterfte, hooikoortsklachten in de winter, tijgermuggen die zich steeds dichterbij Nederland vestigen, toenemende overlast door eikenprocessierupsen, slechte waterkwaliteit door overstromende riolen na zware regenbuien en een sterk toenemend aantal gevallen van huidkanker door blootstelling aan UV-straling. Het zijn enkele voorbeelden. De mate waarin gezondheidseffecten zich voordoen is niet in alle situaties voor iedereen hetzelfde.  

De gevolgen van klimaatverandering en klimaatmaatregelen voor de gezondheid in Nederland, zijn vaak niet goed te bepalen of krijgen nog te weinig aandacht. Er is actuele kennis nodig over klimaatrisico’s om de juiste beslissingen te kunnen nemen over maatregelen. Maatregelen voor klimaatmitigatie (het voorkomen van klimaatverandering) in het Klimaatakkoord richten zich vooral op reductie van CO2-uitstoot, en niet op de mogelijke nevengevolgen voor de volksgezondheid. Maatregelen voor klimaatadaptatie (het aanpassen aan klimaatverandering) bieden grote kansen op het bevorderen van de gezondheid, maar brengen ook risico’s met zich mee. Door meer groen kunnen bijvoorbeeld meer teken voorkomen, en dus tekenoverdraagbare ziekten. Nederland kan zich hierop voorbereiden door samen kennis te ontwikkelen.

Het RIVM, de Universiteit Maastricht en Wageningen University & Research hebben in opdracht van ZonMw een zogenoemde Kennisagenda opgesteld. De Kennisagenda brengt actuele kennis over de effecten van klimaat op de gezondheid bijeen en geeft meer inzicht in welke kennis de maatschappij nodig heeft om de gezondheidsrisico’s van klimaatverandering en bijbehorende maatregelen te beperken. Ruim honderd experts hebben input geleverd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.