Ads Top

Provinciehuis krijgt een ‘slim groen dak’

Op het dak van het provinciehuis van Zuid Holland is een slim groen dak aangelegd. Daarmee vangt kan water worden opgevangen. Dit is een van de stappen om de komende jaren het provinciehuis voor te bereiden op klimaatverandering.

Het wordt drukker in de stad en het klimaat verandert. We krijgen steeds meer te maken met hevige neerslag, extreme hitte en langdurige droogte neemt toe. Groene daken brengen verkoeling en houden water vast, zodat de riolering bij een heftige regenbui minder water tegelijk te verwerken krijgt. Bovendien kunnen we het opgevangen water weer gebruiken. En een groen dak zorgt ook voor verkoeling van de zonnepanelen om deze nog optimaler te laten werken.

Het dak is aangelegd door de ‘Metropolder Company’, een van de winnaars van de klimaatadaptatie challenge die de provincie vorig jaar samen met VP Delta organiseerde. Hun innovatieve ‘Polderdak’ vangt niet alleen water op, maar is ook slim. Het systeem kan water bewaren en weer naar de juiste plek leiden op de momenten dat dit nodig is. De provincie werkt zo aan een klimaatadaptief gebouw en ondersteunt ook de verdere ontwikkeling van innovatie op dit gebied.

De provincie heeft onlangs de strategie ‘Weerkrachtig Zuid-Holland’ gepubliceerd. Daarin staat hoe we de komende jaren met onze partners werken aan een regio die goed voorbereid is op weersextremen en bodemdaling. Het stimuleren van innovaties zoals het ‘Polderdak’ past in deze aanpak. Daarnaast heeft de provincie in de Green Citydeal ‘Energierijk Den Haag’ samen met de Gemeente Den Haag en het Rijksvastgoedbedrijf afgesproken om de eigen gebouwen energieneutraal te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.