Ads Top

Antarctica: scheuren in het ijs

De Pine Island Glacier en de Thwaites Glacier op West-Antarctica ondergaan de laatste jaren snelle veranderingen, met mogelijk grote gevolgen voor zeespiegelstijging.

De onderliggende processen van deze veranderingen en hun precieze effect op het verzwakken van deze ijskappen zijn echter nog niet compleet in kaart gebracht.

Onderzoekers van onder andere de TU Delft hebben nu één van die processen in detail onderzocht: het ontstaan en de ontwikkeling van schade /scheuren in deel van de gletsjers, en hoe dat proces van scheurvorming zichzelf versterkt. Ze publiceren hierover in PNAS.

De onderzoekers hebben satellietbeelden uit diverse bronnen gecombineerd om een beter beeld te krijgen van de snelle ontwikkeling van schade in de afschuifzones (shear zones) van de ijsplaten van Pine Island en Thwaites. Deze schade bestaat uit gletsjerspleten en -scheuren, en zijn de eerste tekenen dat de afschuifzones aan het verzwakken zijn.

Onderzoek met modellen laat zien dat het ontstaan van dergelijke schade een feedbackproces in gang zet, waardoor scheurvorming en verzwakking versnelt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.