Ads Top

Hittegolf Noord-Amerika 150 keer waarschijnlijker door klimaatverandering

De recordbrekende hittegolf van vorige week in delen van de VS en Canada was vrijwel onmogelijk zonder de invloed van door de mens veroorzaakte klimaatverandering, zo blijkt uit een snelle attributieanalyse door een internationaal team van klimaatwetenschappers.

Een van deze wetenschappers is Maarten van Aalst, hoogleraar aan de faculteit Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie van de Universiteit Twente. Klimaatverandering, veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen, maakte de hittegolf minstens 150 keer waarschijnlijker, zo ontdekten de wetenschappers.

In de noordwestelijke gebieden van de VS en Canada werden verschillende temperatuurrecords gebroken, waaronder een nieuw Canadees temperatuurrecord van 49,6 ºC in het dorp Lytton - ruim boven het vorige nationale record van 45 ºC. Kort daarna werd Lytton grotendeels verwoest door een natuurbrand. Elke hittegolf die zich vandaag voordoet, wordt waarschijnlijker en intenser door de klimaatverandering. Om het effect van de klimaatverandering op deze hoge temperaturen te kwantificeren, hebben de wetenschappers de waarnemingen en computersimulaties geanalyseerd om het klimaat van vandaag, na ongeveer 1,2 °C opwarming van de aarde sinds het einde van de 19e eeuw, te vergelijken met het klimaat in het verleden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.