Ads Top

Vaste afstandsgrens van 25 kilometer voor alle emissiebronnen

Voor het berekenen van stikstofneerslag, nodig voor het aanvragen van een natuurvergunning, gaat een vaste afstandsgrens van 25 kilometer gelden. Voor woningbouw, landbouw en industrie/energie gelden nu geen afstandsgrenzen, terwijl voor infrastructurele projecten rekening wordt gehouden met de stikstofneerslag tot 5 kilometer van de weg.

Dat schrijft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het adviescollege Meten en Berekenen Stikstof, onder leiding van Leen Hordijk, bracht vorig jaar twee adviezen uit om de berekening van de stikstofneerslag te verbeteren. Op basis van deze adviezen breidt het kabinet onder meer het aantal meetnetten uit.

Het adviescollege was ook kritisch op het gebruik van het rekenmodel, het programma dat de neerslag van stikstof voor de natuurtoets voor vergunningverlening berekent. Het adviescollege wees op de onbalans tussen het gewenste detailniveau van berekenen en de onzekerheid van het rekenmodel. Daarnaast waren de verschillende afstandsgrenzen voor de verschillende emissiebronnen volgens het adviescollege niet goed uitlegbaar. In het huidige model geldt dat voor wegverkeer  de neerslag van stikstof na 5 kilometer niet meer meetelt. Voor andere bronnen, zoals stallen en scheepvaart, gelden nu geen afstandsgrenzen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.