Ads Top

Vrijkomende stikstof naar woningbouw en energietransitie


De provincie Noord-Holland opent twee stikstofbanken voor woningbouw en voor energietransitie, circulaire economie en verduurzaming industrie. Daarmee kan vrijgemaakte stikstofruimte gespaard worden voor nieuwe en noodzakelijke initiatieven in deze sectoren.

De provincie praat in verschillende regio’s die dichtbij Natura 2000-gebieden liggen over maatregelen die stikstofuitstoot moeten verminderen. Boeren, natuurorganisaties, bedrijven en gemeenten zitten aan tafel. Pas als een bedrijf aanpassingen doorvoert - waardoor er minder stikstofuitstoot is - of stopt, kan de provincie de vrijgekomen stikstof uit de vergunning op de bank zetten. In het najaar, als er dan voldoende stikstofruimte is ingebracht, kan de stikstof worden opgenomen.

Ook heeft Noord-Holland besloten dat stikstofvergunningen van veehouderijen gekocht kunnen worden om vervolgens in te zetten voor nieuwe ontwikkelingen. In andere provincies was dit al mogelijk. Gedeputeerde Rommel wilde echter eerst voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat agrarische bedrijven massaal werden opgekocht.

Naast de twee banken voor Noord-Holland, openen alle 12 provincies samen een zogenaamde microdepositiebank. Hierin registeren zij stikstofruimte die ‘vrijvalt’ bij extern salderen. Extern salderen houdt in dat een bedrijf dat (deels) stopt, stikstofruimte uit zijn vergunning overdraagt aan een partij die juist stikstof nodig heeft. De stikstofruimte die overgedragen is, is gebonden aan een specifieke locatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.